Från krog till krog

Från krog till krog

Boken är en översikt över 700 års uteätande och utedrickande i Sverige. Läsaren får följa med till ölbodar, tavernor, vinkällare, syltor, damkaféer, stadshotell, food trucks och se hur de uppståtts och utvecklats. Präster som driver kyrkkrogar, spritspioner under motbokstiden och statsägda restauranger med striptease är alla en del av historien. Som en röd tråd löper överhetens mer eller mindre framgångsrika försök att reglera uteätandet, från Alsnö stadga till dagens tvång att ingripa mot spontandans. Läs mer på förlagets hemsida

Sagt om boken:

”Från krog till krog” är det standardverk som tidigare har saknats, en grundkurs för både dem som jobbar inom näringen och för intresserade brukare av den. Anslaget är översiktligt, men med tillräckligt många och konkreta nedslag för att historien ska komma till liv på sidorna. /Svenska Dagbladet

Det är ett vackert, gediget och oavbrutet underhållande verk som följer ute ätandet från ölbodarna till vår tids ”gastronomiska revolution. /Dagens Nyheter

Från krog till krog tilldelades Måltidsakademins pris 2018 i kategorin Historisk måltidslitteratur med nomineringen:
”Nu är den här, det standardverk om uteätandets historia, som vi väntat på! Det är en sann ynnest att ledsagas av paret Jönsson och Tellström genom sju seklers myller av tavernor, brännvin, menyer och förordningar… Ambitiöst, roande och ytterst matnyttigt!”

Medförfattaren Richard Tellström är docent och lektor i måltidshistoria. Han har tidigare skrivit boken Hunger och törst och är känd från tv-programmen Landet Brunsås och Historieätarna.

Leave A Comment

Arkiv